Песков: Съветът за сигурност на ООН се нуждае от трансформация, за да повиши ефективността си

Към общността трябва да се включат държави, които през последните години са придобили по-голямо влияние, призова говорителят на Кремъл

18.09.2023 | 14:42 Редактор: Михаела Димитрова
Песков: Съветът за сигурност на ООН се нуждае от трансформация, за да повиши ефективността си

Кремъл заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран и да включи държави, които пред последните години са придобили влияние, съобщи Ройтерс.

"Съветът за сигурност на ООН се нуждае от трансформация, за да се повиши максимално неговата ефективност", каза пред журналисти говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Думите му са коментар на плановете на президента на САЩ Джо Байдън да представи предложение за разширение на състава на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. 

Освен това, отбеляза Песков, "Съветът за сигурност на ООН също се нуждае от по-голямо приобщаване" от гледна точка на участието именно на онези държави, които напоследък придобиха допълнителна роля и имат много по-голямо влияние върху световната сигурност, световната икономика и все повече заявяват значението си“. 

По-рано координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби в интервю за британския в. "Дейли Телеграф" каза, че Байдън в речта си на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН ще потвърди желанието на Вашингтон за разширяване Съвета за сигурност на световната организация, предаде БТА.

В момента Съветът за сигурност на ООН има пет постоянни членове: Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. Всяка от тези страни има право на вето в съвета. Десет членове на съвета, избирани на географски принцип с двугодишен мандат, имат статут на непостоянни членове.

Снимка: БГНЕС