Над 100 000 са мъртвите животни в Тесалия, експерти бият тревога за чешмяната вода

Инфекции и вируси като тиф и антракс могат да се появят от измити гробища и гробища за добитък

14.09.2023 | 20:00 Редактор: Михаела Димитрова

В резултат от наводнението, обхванало Тесалия и част от Централна Гърция, броят на мъртвите животни се увеличава на над 100 000. Ударът върху животновъдството и земеделското производство е огромен не само за региона, но и за цялата страна.

За тези цели в района на Тесалия вече работят 11 хладилни контейнера, като се говори за поставяне на мобилен инсинератор в района, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

Бъдещето на фермерите и пастирите от Тесалийската равнина е неизвестно, тъй като нивите, където се отглеждаше фураж, и оборудването за обработка и съхранение на фураж бяха повредени или унищожени, а много животни – овце, крави, телета, както и птици се удавиха. Според учените на Тесалия ще трябват пет години за да стане почвата плодородна. 

Експертите бият тревога за чешмяната вода, защото е замърсена с канализация, животински трупове и пестициди. Тя е негодна, както за пиене, така и за миене. Препоръчва се само бутилирана вода. 

Генералният щаб на гръцката армия е изпратил в засегнатите райони пет дезинфекционни станции. Властите също така се опасяват, че инфекции и вируси като тиф и антракс могат да се появят от измити гробища и гробища за добитък.

Министерството на здравеопазването алармира за инфекциозни заболявания в Тесалия и затова референтният център към лабораторията по обществено здраве на Медицинския факултет на Тесалийския университет вече е създала система за епидемиологично наблюдение за незабавно откриване на възможни случаи на гастроентерит или други инфекциозни заболявания.

Снимка: БГНЕС