В 11 общини в Гърция водата е негодна, вече се появиха и първите заразени хора

Има 48 случая на гастроентерит и 65 случая на респираторни инфекции в засегнатите райони

14.09.2023 | 08:27 Редактор: Михаела Кирилова
В 11 общини в Гърция водата е негодна, вече се появиха и първите заразени хора

Десети ден от началото на разрушителните наводнения ситуацията в Тесалия продължава да бъде драматична. Нивата на водата остават високи на много места, докато мръсотията остава по пътищата и до къщите. Досега земеделските производители са регистрирали повече от 10 000 смъртни случая на животни и засега основният проблем е рискът за общественото здраве.

В 11 общини водата е негодна за употреба и жителите използват само бутилирана вода. Националният път Атина - Солун остава затворен, железопътната мрежа е повредена и автобусите също не се движат.

Спасителните операции на пожарната продължават в наводнените райони, храна и лекарства все още се доставят на закъсалите жители. Има 48 случая на гастроентерит и 65 случая на респираторни инфекции в засегнатите райони. От регистрираните мъртви животни досега са премахнати само половината.

Има оплаквания относно продажбата на бутилирана вода на много високи цени в бедстващите райони, докато правителствената намеса, която доведе до шесткратно увеличение на цената до 2,5 евро, е критикувана от институции и партии, тъй като това е по-висока цена от тази, продавана досега в супермаркетите. Високите цени на зеленчуците и плодовете сред жителите на Тесалия също се дължат на недостиг на стоки, но и на спекулативни явления, които биха могли да бъдат предсказани от държавния механизъм и са предприети подходящи мерки.

"Извършена ли е подходяща превантивна работа и подготовка за тях като част от работата по защита от наводнения и дали поведението на отговорните лица по време на лошо време е подходящо за защита на гражданите и тяхното имущество", заяви прокуратурата на Върховния съд.

Сред отговорните прокурорът на Върховния съд от самото начало включи областния управител на Тесалия в префектурите на региона и общинските власти на Кардица и Волос.

Бедствията в Тесалия удариха безвъзвратно жителите на региона, които се стремят да се изправят на крака, тъй като трябва да построят всичко от нулата с най-голямата земеделска площ в страната, без да знаят дали и кога земята може да стане плодородна отново.

Икономическите последици от бедствието все още не са изяснени, тъй като водата не се е оттеглила и щетите все още не са напълно регистрирани. Източници от Министерството на развитието на селските райони казват, че "щетите са три пъти по-големи от тези на бурята "Янош", като посочват, че целта им като министерство е бързо да съставят регистър на засегнатите хора, така че първото обезщетение да бъде изплатено през октомври.

Цялата икономика на Тесалия се основава на първичния сектор и редица професии зависят пряко или косвено от селскостопанското производство. Тесалийската равнина носи 8 млрд. евро, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според последното преброяване на населението в Тесалия има 3 470 692 декара обработваема земя, от които 74,2% са обработваеми култури, 0,9% са лозя, 11,7% са дървесни култури (предимно ябълки, киви, кестени). Площта на наводненията, регистрирана от Европейския сателит, е около 800 000 декара, а това означава, че около 1/4 от обработваемата земя на Тесалия е била наводнена.

Според официалните данни на 2, 576, 366 декара земя са обработваеми култури. Памукът е култура номер едно в тесалийската равнина с около 1 600 000 декара. Но не само селскостопанското производство на Тесалия загина заради водата и калта. Приносът на тесалийската равнина за животновъдството в Гърция е важен, тъй като броят на говедата в Тесалия представлява 19% от общия брой в страната. Бедствието ще засегне всички потребители поради вълната от преоценки, която се очаква да последва в момент, когато цените на храните вече вървят нагоре.

Снимка: БГНЕС