Пилоти от Украйна тестват Gripen-и. Швеция: Не изключваме изпращането на изтребители

Обучението включва и симулатори

14.09.2023 | 16:21 Редактор: Вяра Димова
Пилоти от Украйна тестват Gripen-и. Швеция: Не изключваме изпращането на изтребители

На украинските пилоти е разрешено да изпробват изтребители Gripen. Това съобщи министърът на отбраната Пел Йонсон в писмено изявление, предават шведските медии.

"Ориентационното обучение приключи и според доклада, който получих от Въоръжените сили, обучението е преминало добре", казва той.

Ориентировъчното обучение включва тестови полети както на самолети, така и на симулатори и инструктажи за наземния персонал. През май правителството обяви, че Швеция е решила да покани украински летци и наземен персонал да преминат курс за обучение за Gripen.

"Както вече заявихме, не изключваме изпращането на Gripen в Украйна, но опитът, натрупан от програмата за обучение, сега трябва да послужи за основа на продължаващата работа по определяне на условията за това", каза Йонсон, цитиран от БГНЕС.

Шведското правителство възложи на въоръжените сили да проучат условията за изпращане на изтребители Gripen за Украйна. Шведските въоръжени сили ще представят своя отговор през ноември, след което правителството ще може да реши дали самолетите Gripen да бъдат изпратени в Украйна. 

Снимка: архив, БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
уяку ва
преди 7 месеца
още ненаучли ханлу , вечи уецти!!!само за знауещи ,шведсия е от угрофинска глупа! барабар с унгарския са най трудни за учене!само докато предедат бутоните и книжата ,ша минат поне 5-20 гождини4!!! Сигнализирай за неуместен коментар