Лукашенко замина за Русия, ще разговаря с Путин по регионални въпроси

Срещата с руският президент ще се проведе на 15 септември

14.09.2023 | 15:40 Редактор: Михаела Димитрова
Лукашенко замина за Русия, ще разговаря с Путин по регионални въпроси

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заминава на визита в Русия, където ще преговаря с колегата си Владимир Путин на 15 септември, съобщава БелТА.

"Президентът на Беларус Александър Лукашенко замина на работно посещение в Руската федерация на 14 септември. Централна част от визитата ще бъдат преговорите с руския президент Владимир Путин, които ще се проведат на 15 септември“, се казва в текста.

Основните теми на срещата ще бъдат регионалните въпроси и международния дневен ред, както и общите задачи в икономиката, по-специално в индустрията, селското стопанство и други сектори, както и съвместната работа в областта на заместването на вноса.

Ръководителите на двете държави, се казва в доклада, са планирали консултации в съответствие с предварително одобрения график на срещите.

Предишните преговори между Лукашенко и Путин се състояха на 23 юни в Санкт Петербург. Освен икономическото сътрудничество, президентите засегнаха много въпроси, включително напредъка на руската военна интервенция в Украйна и засилената активност на НАТО в Полша, припомня "Фокус".

Беларуското правителство съобщи в края на август, че Минск съгласува с Москва още 12 проекта за заместване на вноса в промишлеността, които могат да бъдат финансирани с руски заеми. Вицепремиерът на републиката Пьотр Пархомчик отбеляза, че в момента в рамките на съюзната държава се изпълняват 17 инвестиционни проекта на стойност 127 милиарда руски рубли и се одобряват още 12 проекта на стойност 37 милиарда рубли.

Снимка: БГНЕС