Лукашенко: Полша и балтийските страни да отпратят чуждите военни, тогава ще мислим за "Вагнер"

Нито в Полша, нито в Литва или другите балтийски страни не трябва да има дори един чуждестранен военнослужещ, каза президентът на Беларус

31.08.2023 | 14:30 Редактор: Михаела Димитрова
Лукашенко: Полша и балтийските страни да отпратят чуждите военни, тогава ще мислим за

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Полша и балтийските страни най-напред трябва да изтеглят чуждите военни от територията си, преди да поискат от Минск да изгони наемниците от "Вагнер", но засега исканията им са "неразумни и глупави“, предава РИА Новости.

"Те стигнаха дотам, че вече настояват за незабавното им изтегляне (на бойците от групата "Вагнер“ – бел. ред.) от Беларус. В същото време самите те увеличават военните бюджети, придвижват големи военни формирования до нашите граници. Отговорът е прост: нито в Полша, нито в Литва или другите балтийски страни не трябва да има дори един чуждестранен военнослужещ. Тогава можем да отправят искания и за присъствието на военнослужещи от други страни тук. Междувременно това е неразумно и глупаво", обясни Лукашенко.

По-рано вътрешните министри на Полша, Литва, Латвия и Естония изискаха от Минск групата "Вагнер" незабавно да напусне територията на Беларус, както и беларуските власти да изведат мигрантите от граничната зона, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС