Пак случайност - поредни останки от руски дрон в румънска територия

НАТО няма информация, сочеща умишлено нападение от с Русия срещу територия на съюзниците

13.09.2023 | 22:45 Редактор: Елеонора Танева
Пак случайност - поредни останки от руски дрон в румънска територия

Фрагменти от безпилотни самолети в руски стил са открити на румънска територия за трети път, съобщи НАТО. Говорителят на Алианса Дилън Уайт каза в изявление, че румънският посланик информирал съюзниците за "продължаващите атаки на Русия срещу украинската пристанищна инфраструктура близо до Румъния“. Той обаче добави, че "НАТО няма информация, сочеща някакво умишлено нападение от страна на Русия срещу територия на съюзниците".

Като член на НАТО Румъния е страна по споразумението за взаимна отбрана на НАТО. Румънски войници откриха фрагменти от дрон около източното село Плауру близо до украинската граница в събота, а Букурещ обяви в неделя, че е протестирал пред руското правителство. Отломки от дрон вече бяха открити в района на Плауру, срещу украинското пристанище Измаил, в началото на миналата седмица, само на няколко километра от откритието в събота.

Според Дилън Уайт Румъния е "информирала съюзниците, че за трети път фрагменти от дронове, подобни на тези, използвани от Русия, са идентифицирани на румънска територия", уточнява БГНЕС.

Румънският президент Клаус Йоханис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха ситуацията в телефонен разговор през уикенда. Столтенберг каза в мрежата X, (бившата Twitter), че няма "никакви индикации за намерение да се удари НАТО, но ударите са дестабилизиращи". Той също така приветства решението на САЩ да разположат повече изтребители F-16 за въздушна полиция на НАТО.

Снимка, архив: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
rambaldievsievich
преди 8 месеца