Републиканците започнаха разследване за импийчмънт на Байдън заради "култура на корупция"

Те проучват дали американският президент се е облагодетелствал от задграничните бизнес дела на Хънтър Байдън

12.09.2023 | 20:12 Редактор: Михаела Димитрова
Републиканците започнаха разследване за импийчмънт на Байдън заради

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти заяви, че Камарата ще започне официално разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън, позовавайки се на обвинения в корупция, пише The Wall Street Journal.

В изявление пред репортери във вторник Маккарти заяви, че републиканците в Камарата на представителите "са разкрили сериозни и достоверни обвинения в поведението на президента Байдън. Взети заедно, тези твърдения рисуват картина на култура на корупция“.

Републиканците проучват дали Байдън е играл роля или се е облагодетелствал от задграничните бизнес дела на Хънтър Байдън. The Wall Street Journal съобщи за това как по-младият Байдън е разширил своите чуждестранни бизнес сделки – получаване на малък дял във фирма за частни капитали в Китай и консултантски споразумения с румънски магнат в областта на недвижимите имоти – след като баща му напусна вицепрезидентския пост.

Белият дом заяви, че президентът Байдън не е бил замесен в бизнес делата на сина си и не е направил нищо лошо. Демократите описаха разследването като неоснователно и като опит за политическо възмездие. Няма доказателства, че президентът Байдън се е облагодетелствал лично от бизнес делата на сина си.

Маккарти заяви, че усилията за разследване ще бъдат ръководени от конгресмен Джеймс Комър от Комитета за надзор в координация с Джим Джордан, председател на съдебния комитет, и Джейсън Смит председателят на Ways and Means.

Съобщението на Маккарти е продължение на забележки, които той направи по-рано тази година, и изпълнява ключово искане на някои консерватори.

Законодателите в Камарата на представителите имат право да гласуват за разрешаване на разследване за импийчмънт, ранна стъпка, която може да доведе до официално повдигане на обвинение срещу президента Байдън в неправомерни действия. Маккарти твърди, че подобно разследване ще даде на Конгреса максимални правомощия да разследва Байдън и всяко участие в бизнес дейностите на неговия син Хънтър. Но също така повдига въпроса дали едно разследване може да стигне до действителен импийчмънт или да бъде политически вредно за републиканците.

Няколко комисии на Камарата на представителите, включително Комисията за надзор, започнаха разследвания, за да намерят информация, която в крайна сметка може да бъде използвана при разследване, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС