Ердоган след Г-20: Моретата ни се превърнаха в бежански гробове

Турският президент подчерта, че страната му е домакин на около 4 милиона сирийски бежанци

11.09.2023 | 08:16 Редактор: Елеонора Танева
Ердоган след Г-20: Моретата ни се превърнаха в бежански гробове

Нашите морета се превърнаха в бежански гробове. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган след срещата на върха на лидерите на Г-20 в Ню Делхи и призова за по-справедлив свят и премахване на неравенствата в световен мащаб.

"Независимо от убежденията или културата ни, всички ние сме членове на едно семейство от 8 милиарда души. Никой от нас не може да се чувства в безопасност в свят, в който децата умират от глад, моретата ни бързо се превръщат в огромно бежанско гробище, милиони хора напускат домовете си заради войни, а човешкият живот става безполезен. Вярваме, че един по-справедлив свят е възможен", заяви Ердоган на пресконференция.

Като заяви, че Турция предоставя най-много помощи за бежанци пропорционално на националния доход, Ердоган отново подчерта, че Анкара е домакин на около 4 милиона сирийски бежанци, като същевременно се опитва да осигури безопасното завръщане на сирийците в страната им чрез премахване на тероризма.

"Около 600 000 сирийци са се завърнали в страната си. Този брой ще се увеличи с увеличаването на проектите за интеграцията им", каза той, цитиран от БГНЕС.

При приключването на срещата на върха на Г-20 Ердоган похвали ролята на Индия като домакин и посочи, че няколко глобални предизвикателства, включително изменението на климата, са били обсъдени задълбочено между лидерите.

Снимка: БГНЕС