Откриха нови фрагменти на руски дрон в Румъния

Районът е обезопасен от военни

09.09.2023 | 22:05 Редактор: Михаела Димитрова
Откриха нови фрагменти на руски дрон в Румъния

Румънските военни са открили нови части от дрон, използван от руската армия. Това съобщиха от пресслужбата на Министерство на отбраната на Румъния.

"В събота, 9 септември, войници от румънските военноморски сили, разположени за изследователски мисии в района на Плауру, окръг Тулча, извършиха издирвателни дейности в зоната на отговорност, в резултат на получена информация от местните власти, изпратена от командването на гарнизона в Тулча, относно възможното съществуване на елементи от безпилотен летателен апарат на приблизително 2,5 километра югоизточно от Плауру.

След извършване на проучванията на терена са открити фрагменти от дрон, подобен на използваните от руската армия. Районът е обезопасен от военни, а откритите елементи ще бъдат изпратени за анализ и техническа експертиза.

Министерството на националната отбрана категорично осъжда нападенията, извършени от Руската федерация срещу някои обекти и елементи на гражданската инфраструктура в украинските пристанища на река Дунав. Тези атаки са неоправдани и в сериозно противоречие с нормите на международното хуманитарно право, като са военни престъпления.

Силите на румънската армия остават в бойна готовност и ще продължат разследванията в районите в близост до местата, където руските сили извършват атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав, предаде "Фокус".

Също така МО на Румъния остава в постоянна връзка със съюзническите структури, които се информират в реално време", се посочва в съобщението на ведомството.

Снимка: Pexels