След бум на убити от мъжете си жени - Италия затяга мерките срещу домашно насилие

Магистратът има максимум 3 дни, за да изслуша потърпевшата

08.09.2023 | 13:20 Редактор: Михаела Кирилова
След бум на убити от мъжете си жени - Италия затяга мерките срещу домашно насилие

Италианското законодателство, целящо защита на жертвите на домашното насилие, става още по-строго, след като Камарата на депутатите одобри окончателно новите мерки в тази сфера. Червеният кодекс, както се нарича наказателната процедура, свързана с жертвите на сексуално насилие, малтретиране или тормоз, предвижда много кратки срокове за реакция от правосъдието след всяко оплакване на жена, понесла насилие вкъщи.

Магистратът има на разположение максимум до 3 дни, за да я изслуша. По принцип този срок беше предвиден и в досегашния закон, одобрен през 2019 г. Разликата сега е, че ако даден магистрат не успее да се вмести в този срок, прокурорът му отнема делото и го препраща на друг, който е в състояние да реагира веднага.

"Закъснялата реакция от правосъдието на зов за помощ от дадена жена може да доведе до трагични последствия. Затова одобрените нови мерки са важна стъпка напред в защитата на жените от домашно насилие", каза адвокатката Джулия Бонджорно от Лигата на Матео Салвини.

Тези дни Италия стана свидетел на поредните случаи на жени, убити от бившите си партньори. В Трапани 39-годишната Мариза Лео, която работила в сицилианска винарска изба и е била майка на 4-годишно момиченце, беше застреляна от бившия си мъж Анджело Реина. Той след това се самоуби. Анджело не приемал раздялата с Мариза и месеци наред я преследвал и тормозел. Жената направила оплакване в полицията, след което започнал и процес срещу него. По-късно обаче Мариза решила да прекрати делото заради притеснението, че дъщеря им може да пострада от конфликта между родителите си, предаде "24 часа".

Снимка: Pexels