Европа след Сорос: Как ще се отрази оттеглянето на "Отворено общество"?

209,4 млн. евро са били изразходвани за проекти в Европа и Централна Азия през 2021 г.

01.09.2023 | 18:10 Редактор: Юлиан Христов
Европа след Сорос: Как ще се отрази оттеглянето на

Фондация "Отворено общество", основана от Джордж Сорос, планира да съкрати персонала си и да намали активността си в Европа от 2024 година.

Неправителствени организации, развиващи дейност в целия свят, като "Хюман Райтс Уоч", "Трансперънси Интернешънъл" и "Амнести Интернешънъл", в момента получават подкрепа от "Отворено общество". Фондацията е отговорила уклончиво на въпроса за предисторията на това решение, пише германският "Тагесцайтунг" (ТАЦ). Предстои най-малко 40% от служителите ѝ в цял свят да бъдат съкратени, уточнява вестникът.

Брюкселското политическо издание "Политико" коментира свиването на активността на организацията в публикация със заглавие "Подготовката за Европа след Сорос" по следния начин: "Празнината, оставена от финансирането на фондация "Отворено общество", скоро може да бъде запълнена от консервативни и дяснорелигиозни донори. Подобни вече са навлезли, особено в страни като Полша и Италия, за да подкрепят организации, противници на абортите и ЛГБТК+. Преди следващите избори в ЕС през юни 2024 г. на тях ще им е по-лесно заради оттеглянето на Сорос."

"Отворено общество" обаче ще продължи финансирането на граждански организации и ромски общности в Европа. Сред страните, върху които ще се фокусира фондацията в бъдеще, са Украйна, Молдова, Киргизстан и страните от Западните Балкани.

Частичното оттегляне може да е свързано и с факта, че 93-годишният Джордж Сорос предаде контрола върху организацията на 37-годишния си син Александър, който иска да измести фокуса върху САЩ и да предотврати преизбирането на Доналд Тръмп през ноември 2024 година, коментира "Тагесцайтунг". Финансираният от Сорос Централноевропейски университет, който беше основан през 1991 г., няма да бъде засегнат, според информация от фондацията.

Частичното оттегляне на фондацията идва в неподходящ момент за Европейския съюз, отбелязва германското издание. "Само година преди европейските избори през юни 2024 г., когато се очаква възход на десните популисти и противниците на ЕС, приятелите на Европа се нуждаят от цялата подкрепа, която могат да получат. Фондацията на Сорос е била един от най-добрите съюзници на ЕС и е подкрепяла гражданското общество, основните права и европейските ценности - например в Унгария, Полша и Украйна", пише DW.

209,4 млн. евро са били изразходвани за проекти в Европа и Централна Азия през 2021 г., по данни на фондацията. Самото "Отворено общество" е и реципиент на пари от Брюксел. Според комисаря по бюджета и администрацията Йоханес Хан организацията е получила 3,3 млн. евро за два проекта в България и Словакия през миналата година. Ще продължи ли ЕС да подкрепя тези проекти и ще компенсира ли той финансовото оттегляне на Сорос? Няколко запитвания на "Тагесцайтунг" по този въпрос са останали без отговор, информира изданието.

Снимка: БГНЕС