Фондациите "Отворено общество" на Сорос ще ограничат дейността си в ЕС

Предприема се радикална промяна на стратегическата посока в нов оперативен модел

16.08.2023 | 12:27 Редактор: Тодор Петров
Фондациите

Фондациите "Отворено общество", филантропската организация, която управлява повечето активи от семейното дружество на Сорос на стойност 25 млрд. долара, ще прекрати голяма част от дейността си в Европейския съюз като част от стратегията на новото ѝ ръководство.

През декември 93-годишният Сорос предаде управлението на фондацията си, която дарява пари на хуманитарни и демократични каузи по целия свят, на своя син Алекс и по-късно обяви, че ще намали броя на служителите ѝ с поне 40%.

"Пренастройката в работата ни в Европейския съюз е част от по-широка промяна в организацията, като въвеждаме нов оперативен модел, според който преразглеждаме как работим за подкрепа на демокрацията, човешките права и климатичната справедливост по целия свят", написа говорител на "Отворено общество" в отговор на въпроси на Bloomberg.

"Отворено общество" заявява, че предприема "радикална промяна на стратегическата посока" в нов оперативен модел, създаден от нейното ръководство.

Фондацията ще продължи да подкрепя и инициативи, насърчаващи правата на човека, демокрацията и отговорното управление в Източна Европа и Централна Азия, особено в Украйна, Молдова, Киргизстан и Западните Балкани, които не са членки на ЕС, заяви говорителят. Фокусът на безвъзмездните средства по новия модел ще бъде определен през следващите месеци.

В ЕС организацията финансираше широк спектър от благотворителни програми в източните бивши комунистически страни от блока, включително Унгария, Полша, Словакия, Румъния, Чешката република, България и др.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Леле
преди 8 месеца
Какво ще правят нашите грантаджии? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
РАДЕВ НА БОЙКО ДУМАШЕ , НЯМА ДА СЕ ВОЗЯ ПО ТВОЙТЕ МАГИСТРАЛИ СТРОЕНИ ОТ АБДАЛИ.БОЙКО МУ РЕЧЕ , ВОЗИ СЕ ТОГАВА ПО СЕЛСКИЯ СИ ЧАКЪЛ ТА ДА ТИ ДОЙДЕ АКЪЛ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
НАТО
преди 8 месеца
СОРОС, КОМУНИСТИ , РУСОФИЛИ Сигнализирай за неуместен коментар