Синът на Джордж Сорос - по-политичен и загрижен за перспективата на Доналд Тръмп

Алекс Сорос ще наследи империята от баща си

12.06.2023 | 11:12 Редактор: Михаела Димитрова
Синът на Джордж Сорос - по-политичен и загрижен за перспективата на Доналд Тръмп

Милиардерът либерал Джордж Сорос потвърди, че по-малкият му син Алекс Сорос ще поеме филантропската му империя.

В първото си интервю, откакто беше избран да поеме неправителствената организация Open Society Foundations (OSF), Алекс Сорос каза пред The Wall Street Journal, че е "по-политичен" от баща си, като същевременно добави, че е загрижен за перспективата Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом.

Интервюто бе публикувано, след като беше съобщено, че Алекс е посетил Белия дом повече от дузина пъти по време на мандата на Джо Байдън. Той също така наскоро публикува своя снимка в Twitter с вицепрезидента Камала Харис.

"Колкото и да ми се иска да извадя парите от политиката, докато другата страна го прави, ние също ще трябва да го правим", каза Алекс. Той призова фигурите на Демократическата партия да бъдат по-ясни при предаването на своите послания, както и да бъдат "по-патриотични и приобщаващи", за да спечелят гласоподавателите.

"Само защото някой гласува за Тръмп, не означава, че е изгубен или расист", на мнение е той.

37-годишният мъж добави, че иска да помогне на демократите да привлекат латиноамериканските избиратели, както и да подобри избирателната активност сред чернокожите избиратели на изборите.

Алекс също изрази загриженост, че свободата на словото в университетските кампуси става твърде ограничена. "Имам някои различия с моето поколение по отношение на свободата на словото и други неща - все пак израснах, гледайки Бил Махър преди лягане", каза той, цитиран от dnes.bg.

Наследникът също така съобщава как в продължение на години се е смятало, че по-големият полубрат на Алекс, Джонатан Сорос, ще бъде този, който ще наследи Джордж Сорос в OSF, но че двамата са се скарали, което е довело до това Джонатан да напусне инвестиционния бизнес на баща си през 2011.

"Не се разбрахме по някои точки", каза Джордж Сорос пред The Journal. "Това стана очевидно и за двама ни, особено за него. Той реши да напусне сам."

Джордж Сорос отдавна е мишена за републикански фигури поради милиардите, които е дарил за либерални и прогресивни каузи чрез OSF. 92-годишният еврейски имигрант от Унгария, който е преживял Холокоста като дете, също често е бил обект на крайнодесни и антисемитски теории на конспирацията.

Въпреки това The Journal отбелязва, че OSF рядко е подкрепяла еврейски каузи и не празнува еврейски празници. За сравнение Алекс празнува такива еврейски религиозни празници като Рош Хашана и Пасха.

Обсъждайки промяната на върха на OSF, Антъни Ромеро, изпълнителен директор на Американския съюз за граждански свободи, който получава финансиране от OSF, вярва, че Алекс "е малко вероятно да бъде бугименът, какъвто беше Джордж Сорос за десните" занапред.

Снимка: БГНЕС