Супертайфунът Саола парализира Хонгконг, издадоха най-високо предупреждение за опасност

Властите прогнозираха, че бурята може да се превърне в най-силната от 1949 година насам

01.09.2023 | 18:20 Редактор: Юлиан Христов
Супертайфунът Саола парализира Хонгконг, издадоха най-високо предупреждение за опасност

Десетки милиони в Хонконг, Шенжен и други южнокитайски мегаполиси се приютиха на закрито, докато супертайфунът Саола заплашваше да се превърне в най-силната буря, връхлитаща региона от десетилетия, предаде АФП.

Стотици полети бяха отменени, началото на учебната година беше отложено в Хонгконг, а улиците бяха пусти след обилните валежи.

Националната метеорологична служба на Китай прогнозира, че Саола "може да се превърне в най-силния тайфун, достигнал делтата на Перлената река от 1949 г. насам", като се има предвид ниско разположен регион, който включва Хонконг, Макао и провинция Гуангдонг.

При възможен директен удар властите в Хонконг повишиха нивото на предупреждение за тайфуна до най-високото в града, "T10", което е било издавано само 16 пъти от Втората световна война преди Саола.

"Не излизайте навън и стойте далеч от откритите прозорци и врати. Уверете се, че имате безопасно място за подслон и бъдете подготвени за промяната на посоките на вятъра", предупреди Обсерваторията на Хонконг в бюлетин, издаден в 20:15 ч. местно време .

С постоянни ветрове от 210 км в час ударът на Саола представлява "голяма заплаха за Хонконг" и се очаква да заобиколи града през следващите няколко часа, пише БГНЕС.

Последният път, когато Хонконг издаде предупреждение T10, беше през 2018 г., когато тайфунът Мангхут връхлетя града, прекършвайки дървета и предизвиквайки наводнения. Тогава ранените бяха повече от 300 души, а шест души загинаха в континенталната част на Китай. Последиците от бурята тогава засегнаха повече от 3 млн. души.

Снимка: БГНЕС