Русия ще повиши износа на газ за Турция и ще създаде там "газов център"

Путин и Ердоган ще обсъдят износа на зърно през Черно море

31.08.2023 | 23:20 Редактор: Юлиан Христов
Русия ще повиши износа на газ за Турция и ще създаде там

Русия е поела ангажимент да повиши износа на газ за Турция и да създаде там "газов център", заяви руският външен министър Сергей Лавров, след като разговаря с турския си колега Хакан Фидан, предаде Ройтерс.

Лавров каза още, че руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат скоро. Според два турски източника срещата ще се проведе в руския курорт Сочи на 4 септември и основна тема на разговора на двамата президенти ще бъде износът на зърно през Черно море, пише БТА.

Лавров заяви, че Русия е готова да се върне към черноморската зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море, веднага щом бъдат предприети конкретни мерки за разрешаване на всички проблеми, свързани със споразумението. Русия се изтегли от сделката през юли, като заяви, че западните санкции пречат на собствения ѝ износ на храни и торове, припомня Ройтерс.

"Като се има предвид, че президентите Путин и Ердоган се подготвят за следващата си среща, смятам, че днес можем да разгледаме подробно въпросите, които ще бъдат поставени за обсъждане", заяви руският външен министър преди началото на срещата с Фидан, предаде ТАСС.

По думите на Лавров неформалната среща на високо равнище между двамата президенти ще се състои "в най-скоро време" и на нея лидерите ще "разгледат всички области на нашето партньорство". "Отбелязваме динамичното развитие на двустранните отношения, продължава интензивният, изпълнен с доверие политически диалог, на първо място на най-високо равнище, между президентите Путин и Ердоган, които напоследък поддържат редовни контакти", отбеляза външният министър.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лекар ихтиманец
преди 7 месеца
Вместо Турция, можеше да е България, ако не ни ръководеха чужди агенти! Сигнализирай за неуместен коментар