fallback

КНДР изстреля балистични ракети за симулиране на атаки срещу Южна Корея

Севернокорейските военни твърдят, че ученията са симулирали отблъскване на изненадваща инвазия

31.08.2023 | 08:16 Автор: Михаела Димитрова

Севернокорейските военни обявиха, че са изстреляли балистични ракети като част от тактическо ядрено учение за симулиране на атаки срещу ключови командни центрове и летища в Южна Корея, информира Би Би Си.

Армията на КНДР също добави, че целта на ученията е била "да се изпрати ясен сигнал на враговете“. Медията подчертава, че Пхенян изстреля ракети само ден преди края на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ.

Според доклад на Централната новинарска агенция на Северна Корея (KCNA), лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е наблюдавал учение по-рано във вторник, за да подготви висшето си командване за "пълномащабна война" с Южна Корея.

Освен това севернокорейските военни твърдят, че ученията са симулирали отблъскване на изненадваща инвазия и след това започване на контраатака с цел окупиране на "цялата територия на южната половина“, предаде "Фокус".

На 30 август стана известно, че КНДР е изстреляла балистична ракета към Японско море. А на 23 август севернокорейска ракета премина през японското въздушно пространство и продължи да се движи към Тихия океан.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback