Първи официални разкрития за взрива в Румъния, непалски граждани работели без документи

Шофьор искал да прелее газ с маркуч в празен резервоар

28.08.2023 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Продължава разследването на тежкия инцидент на газстанция в Румъния. При двете експлозии в събота загинаха двама души, а близо 60 бяха ранени, като много от тях тежко.

Първите официални разследвания за взривовете на газстанция в Креведия - предградие на Букурещ, показват, че експлозията е била предизвикана от шофьор, който искал да прелее газ с маркуч в празен резервоар. Неофициално - причината за взрива е запалена цигара до цистерната.

Главният прокурор Алекс Флорента потвърди, че разрешителното на газстанцията е било отнето още през 2020 г. По думите му на обекта работели непалски граждани, също без документи.

"В събота в района са докарани три цистерни, едната пълна с газ, която е паркирана в двора. Шофьорът е искал да прехвърли газта в друга цистерна и заедно с шофьора са монтирали нагнетателен маркуч. Все още не се знае как се е появило огнището под резервоара", поясни Флорента.

Районът на взривовете остава отцепен. Близо 3000 души са евакуирани. Хората се страхуват да се приберат по къщите си. По думите на местните жители всички са знаели, че газстанцията работи незаконно.

"Искам да си вляза в къщата, съпругът ми е много болен и трябва да взема лекарства. Не знам дали кметът е знаел, че работи незаконно. Местните знаехме, разтоварваха и денем, и нощем. Знаехме, че вече нямат разрешение, но какво да правим, като собственикът има пари", коментира жителка.

А два дни след инцидента - компанията, която притежава склада за пропан-бутан, реагира чрез прессъобщение. В него се казва, че тя ще помогне на пострадалите хора, но не уточнява как ще направи това. Двама са загиналите до момента при експлозията в Креведия - съпрузи, починали в рамките на 13 часа. Първо мъжът получава инфаркт, когато вижда колко тежко е ранена жена му. Съпругата му почива по късно в болницата.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.