Запалена цигара от работник най-вероятно е довела до взривовете в Румъния

При двете експлозии в събота загинаха двама души

28.08.2023 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

Продължава разследването на тежкия инцидент на газстанция в Румъния. При двете експлозии в събота загинаха двама души, а близо 60 са ранени, много от тях - тежко. Те са с над 50% изгаряния.

Запалена цигара от работник - по предварителна информация това е причината за взривовете в Креведия - предградие на Букурещ. Районът на взривовете остава отцепен.

Близо 3000 души бяха евакуирани. Хората се страхуват да се приберат по къщите си. По думите на местните жители всички са знаели, че газстанцията работи незаконно и че там денонощно се разтоварва гориво.

"Искам да си вляза в къщата, съпругът ми е много болен и трябва да взема лекарства. Не знам дали кметът е знаел, че работи незаконно. Местните знаехме, разтоварваха и денем, и нощем. Знаехме, че вече нямат разрешение, но какво да правим, като собственикът има пари", сподели жителка.

Стана известно, че обектът е собственост на сина на кмета на Каракал - Йон Долдуреа, който е напуснал Социалдемократическата партия, но засега е останал на кметския си пост. Румънската прокуратура води две разследвания - за нарушенията на обекта, който бил без лиценз от 2020 година, както и за начина, по който е координирана работата на пожарникарите по време на инцидента.

Няколко европейски държави, сред които и България, са готови да приемат за лечение пострадалите, много от които пожарникари, обгорели при втория взрив на мястото. У нас е организирано приемане на 17 пациенти - 7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във Военномедицинската академия във Варна, 6 в "Пирогов", по двама в болници в Пловдив и Русе. Те ще бъдат транспортирани с румънски хеликоптери, след като бъдат стабилизирани.

А първите двама загинали при експлозията в Креведия са съпрузи, починали в рамките на 13 часа. Мъжът умира пръв - получава инфаркт, когато видял колко тежко е ранена жена му. Съпругата му почива по-късно в болницата.

8 човека са с много тежки изгаряния, а общо 59 души са ранени, от тях 39 са пожарникари, има двама полицаи и двама жандармеристи. Няма пострадали българи.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.