"С твърда ръка": Нетаняху се зарече да се бори срещу арабската престъпност в Израел

Арабските жители на Израел протестират срещу растящата престъпност

27.08.2023 | 16:50 Редактор: Михаела Димитрова

Правителство на Израел обмисля да позволи на властите да задържат заподозрени престъпници от арабските общности и без да са им повдигнати обвинения, съобщи премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от ДПА.

Целта на използването на така нареченото административно задържане е да се предприемат енергични мерки срещу организираната престъпност в населените с араби райони на Израел, посочи министър-председателят по време на днешното редовно заседание на кабинета.

"Ще действаме с твърда ръка, включително обмисляме въвеждането на административни ограничения и задържания като средство за възпиране на тези ужасни убийства", каза Нетаняху.

Арабските жители на Израел протестират срещу растящата престъпност. Някои арабски лидери дори обвиниха правителството на Нетаняху, че пренебрегва проблема и че подклажда разделение.

При ежеседмичните протестни шествия срещу правителството, включително и на снощното, бяха отправени настоявания да се предприемат действия по въпроса.

Според медийни съобщения от началото на годината в резултат на насилие в арабската общност са били убити 157 души, което е над два пъти повече в сравнение с преди година. Арабското малцинство представлява 20 процента от близо 10-милионното население на Израел.

"Улиците ни са залети от кръв", каза в реч в Тел Авив кметът на арабския град Тира, Мамун Абд Елхай.

В понеделник високопоставен служител на ръководената от него общинска власт беше застрелян близо до полицейски участък. Кметът обвини правителството на Нетаняху в умишлено бездействие по отношение на растящата престъпност сред арабската общност.

Днес премиерът определи престъпността в арабските общности като "национален бич" и добави, че еврейските общности в Израел някога също са страдали от организираната престъпност.

"В еврейския сектор от обществото организираната престъпност до голяма степен е изкоренена. Точно това смятаме да направим и в арабския", заяви Нетаняху.

Мярката "Административно задържане" дава на израелските власти право да задържат от съображения за сигурност лица за шест и повече месеца без повдигнати обвинения. Тази доста спорна мярка засега се прилага от Израел основно срещу палестинците в окупираните територии.

Снимка: БГНЕС