ЕС смята да разгърне нова гражданско-военна мисия в Западна Африка

Съобщава се, че правителствата на Бенин и Гана вече са изпратили официални покани до ЕС

27.08.2023 | 15:56 Редактор: Михаела Димитрова
ЕС смята да разгърне нова гражданско-военна мисия в Западна Африка

Европейският съюз възнамерява да разположи нова гражданско-военна мисия в Западна Африка, съобщава неделното издание на германския национален ежедневник Die Welt.

"Сигналът за новата мисия в Гана, Того, Бенин и Кот д'Ивоар трябва да бъде даден през есента. Целта е конкретно обучение за подготовка за разгръщане на антитерористични операции“, се обяснява в статията.

Според изданието все още не е известен броят на европейските полицаи и военни, които ще бъдат изпратени в страните от Гвинейския залив.

В допълнение към подготовката за разгръщане на антитерористични операции се предвижда и укрепване на местните сили за сигурност и тяхното техническо осигуряване, се уточнява в материала.

Според вестника Европейският съюз е решил да разположи тази мисия поради опасения да не се засилsj позициите на ислямистките групировки в Западна Африка и Сахел. Съобщава се, че правителствата на Бенин и Гана вече са изпратили официални покани до ЕС.

Ситуацията в региона остава напрегната заради неотдавнашния военен преврат в Нигер. В края на юли военните обявиха по националната телевизия отстраняването на президента Мохамед Базум от власт, предаде "Фокус".

Снимка: Pixabay
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
А кога ще видим гражданско-военна мисия на Африка в Европа? Сигнализирай за неуместен коментар