Военната хунта в Нигер нареди на френския посланик да напусне до 48 часа

Причините са "действия на Франция против интересите на страната"

26.08.2023 | 22:20 Редактор: Михаела Кирилова
Военната хунта в Нигер нареди на френския посланик да напусне до 48 часа

Военната хунта в Нигер, която завзе властта през юли, е наредила на френския посланик в страната да я напусне до 48 часа. Париж отказва да се подчини на властта на метежниците. Ултиматумът към френския посланик в Нигер Силвен Ите да напусне страната изтича утре вечер. Властта на хунтата се позовава на отказа на посланика да се срещне с новия външен министър и на други "действия на Франция против интересите на страната". 

Париж веднага отхвърли искането с мотива, че одобрението на посланика "зависи единствено от законно избраните власти на Нигер", както заяви френското външно министерство.

Заповедта за експулсиране идва след поредица от враждебни изявления и антифренски демонстрации от поддръжниците на хунтата, която обвинява Франция, че планира военна намеса и като бивш колонизатор налага свои интереси в икономическата общност на западноафриканските държави.

В Нигер се намират 1500 френски военни, които подкрепяха сваления президент Базум в борбата с джихадистите.

"Превратът в Нигер е удар срещу демокрацията, народа и борбата с тероризма", заяви в сряда пред изданието "Льо Поан" френският президент Макрон.

Той смята, че френската военна намеса в района е помогнала на редица държави, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС