Извънредно положение в Индонезия заради пожар на сметище

Най-малко 30 пожарни коли са се борили да овладеят пожара на площ от 25 хектара без успех

26.08.2023 | 22:00 Редактор: Михаела Кирилова
Извънредно положение в Индонезия заради пожар на сметище

Местните власти обявиха за извънредна ситуация продължилия няколко дни пожар на сметище в най-гъсто населената провинция на Индонезия, защото гъстият и гнилостен дим от огъня задушава жителите на близките населени места, съобщиха официални лица.

Пожарът на сметището Саримукти в индонезийската провинция Западна Ява, което обслужва град Бандунг, в който живеят 2,5 млн. души, гори от вторник. По данни на местна здравна клиника най-малко 67 души, които живеят в близост до сметището, са диагностицирани с леки респираторни инфекции, а двама са хоспитализирани заради последиците от токсичния пожар. Директорът на ислямско средно училище, намиращо се на шест километра от пожара, заяви, че на учениците е било казано да си останат вкъщи заради изпаренията.

"Димът беше доста гъст и пречеше на учебната дейност, както и застрашаваше сигурността и здравето на учениците. Притеснени сме за здравето им, защото изпаренията от горящите боклуци са различни. Димът е задушаващ.", казва Амин Бунямин пред АФП, 

Най-малко 30 пожарни коли са се борили да овладеят пожара на площ от 25 хектара без успех, като властите обвиняват високите температури и силния вятър за поддържането на огъня. Това принуди местното правителство да обяви 21-дневно извънредно положение в района, заяви в четвъртък регентът на Западна Ява Хенгки Курниаван, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels