Смъртоносни пожари в Гърция и Канада, Калифорния е под вода

Ураганът "Хилъри" първо удари Мексико, а след това достигна и Лос Анджелис

21.08.2023 | 19:16 Редактор: Михаела Кирилова

"Хилъри“ донесе невиждани от 80 години дъждове в Южна Калифорния, докато на север, в Канада, продължава битката с апокалиптичните горски пожари. Пламъците са изпепелили площ колкото Гърция. А южната ни съседка се сблъска с нова вълна горски пожари. Стихията отне и човешки живот.

Гърция отново е в плен на пожарите, а жегата и силният вятър, разпалват огнищата опасно бързо. Стихията отне и човешки живот. Въпреки сигналите за евакуация, фермер се е опитал да спаси животните си, но станал жертва на пламъците. В района на Александруполис е в сила извънредно положение. До момента са евакуирани 12 села, изгорели са къщи и една църква. Пътят за граничния пункт с България "Капитан Петко Войвода" беше затворен. Съветът е да се използва маршрутът през ГКПП "Маказа". 12 800 хектара гори са опустошени на испанския остров Тенерифе. Властите обявиха, че започват три отделни разследвания за умишлени палежи. 

Канада също се сблъска с най-тежките горски пожари в историята си. По последни данни са регистрирани 1000 огнища. Площта, която е изгоряла, е близо 14 млн. хектара. Двата големи пожара в провинция Британска Колумбия са се слели в един. Около 36 хил. души са получили заповед за евакуация. Има изгорели сгради. 

На този фон в Калифорния паднаха невиждани от 80 години дъждове. Донесе ги тропическата буря "Хилъри", която първо удари Мексико. Ураганът достигна до Лос Анджелис, Палм Спрингс и Малибу и отслабна до тропическа буря, която причини наводнения и свлачища. Повече от 1000 полета са отменени заради лошото време. Властите призоваха хората да си стоят по домовете.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС