Извънредно положение в Александруполис, евакуират хората след предупредителен SMS

Пожарникарите с проблеми с дишането са откарани в болница в района на Пефка

20.08.2023 | 11:22 Редактор: Елеонора Танева
Извънредно положение в Александруполис, евакуират хората след предупредителен SMS

Огнената стихия  в Александруполис  продължава и ситуацията е критична. Югозападният фронт е този, което притеснява огнеборците. В района е обявено извънредно положение в 8 населени места. Хората бяха призовани да се евакуиратсъс съобщение на номер 112, което беше изпратено до жителите на Антея, Лутро, Агнантия, Аристинос, Дорикос, Нипса, Етохори и Пефка. 

Изгорели са пет къщи и една църква. Поради  силния  вятър огънят е извън контрол, дори загасените огнища се разпалват отново. Продължава да е затворена за движение магистралата от турската граница до Александруполис.

Рано тази сутрин  военновъздушните сили започнаха гасенето. Гръцката армия и гръцката полиция също се включиха в потушаването на пламъците. Общо 176 пожарникари работят с 10 групи туристи, 48 превозни средства, 4 самолета и 2 хеликоптера, докато 7 самолета и 4 хеликоптера, от които 1 е мобилизиран, за да ги координира.

Помощ оказват пожарникарите доброволци, както и водоснабдяването и проектното оборудване на гръцката армия и местното ръководство, информира кореспондент на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Щети са нанесени и на село Пефка. Пожарникарите с проблеми с дишането бяха  откарани в болницата. Освен това жителите и особено възрастните хора, които бяха прехвърлени в Александруполис, бяха изведени от село Лутро. На широка среща, проведена в Еврос, беше взето решение за укрепване на въздушните ресурси.

Снимка: БГНЕС