Пожарникари в огнен капан в Канада, риск от пожари в Гърция до границата с България

Хиляди са евакуирани от горящите части на Тенерифе

19.08.2023 | 18:56 Редактор: Елеонора Танева

Още два града бяха евакуирани в Канада заради рекордните по мащаб горски пожари. В западната част на провинция Британска Колумбия е обявено извънредно положение. 

Предстоят още трудни часове и даже дни, заяви премиерът на канадската провинция Западна Колумбия Дейвид Иби. В Келоуна, град със 150 хиляди души население, пожарникарите са били принудени да се оттеглят. Някои са останали в капан зад фронта на огъня, докато спасявали местни жители.

Премиерът на страната Джъстин Трюдо каза, че пламъците са причинили "ужасни загуби". Той се срещна с евакуирани хора от Йелоунайф, столицата на северозападните територии. По официалните данни в Канада вече са изгорели над 14 милиона хектара. Има и жертви – поне четирима души. 

В плен на пожарите останаха и части от Тенерифе, един от Канарските острови в Атлантическия океан. Пламъците обхванаха в сряда планинския национален парк около вулкана Тейде. Засегната е площ с периметър от 50 километра. Хиляди хора бяха евакуирани или се крият от дима по домовете си. Регионалните власти определят ситуацията като най-трудната за последните 40 години. Битката с огъня е усложнена от терена, горещините и силния вятър. 

Борбата с горския пожар на гръцкия остров Закинтос продължи втори ден. И там властите обявиха готовност за евакуация, включително на туристи. Предупреждението за риск от пожари остана в сила и за райони близо до границата с България. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС