Напрежение в РСМ заради Конституцията, албанците се надигат за нов път към ЕС

Ковачевски: Трябва да стане ясно кой иска да види държавата ни в ЕС и кой я блокира

18.08.2023 | 19:07 Редактор: Михаела Кирилова

Македонският парламент започна обсъждането на промените в Конституцията. Очаква се дебатът да е продължителен, а самото гласуване може да бъде отложено. За България е важно българите да бъдат вписани в основния закон на Северна Македония. Това е условие, за да може Скопие да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Заседанието на македонското събрание беше прекратено от неговия председател Талат Джафери. Все още не е ясно по какъв график ще продължат дебатите, но според парламентарния правилник те трябва да завършат до края на месеца. За промяна на Конституцията е необходимо мнозинство от две трети, или 80 от общо 120 депутати. Днешното заседание започна с обръщение на премиера. 

"Днес е денят, в който трябва да стане ясно кой иска да види държавата ни в ЕС, кой я блокира, кой ще бяга от отговорност", заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ остава твърда в позицията си, че промени не може да има под български диктат. Депутат от партията дори нарече предложенията на правителството "катастрофа". Още сутринта пред телевизия СИТЕЛ лидерът Християн Мицкоски отново обвърза приемането на промени с реципрочно признаване на "македонци" в България.

Депутат от албански произход намекна, че в близко бъдеще албанските общини могат да потърсят нов път към ЕС. Миналия месец министрите от албанската партия в управляващата коалиция подадоха оставки като знак към опозицията, че е време да подкрепи промените.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС