Германия на крачка от легализирането на марихуаната, кой е против?

Законът предстои да бъде одобрен от парламента

16.08.2023 | 17:45 Редактор: Михаела Кирилова
Германия на крачка от легализирането на марихуаната, кой е против?

Правителството на Германия разреши употребата на марихуана. Това е записано в коалиционния договор между трите управляващи партии. Законът предстои да бъде одобрен от парламента.

184 страници обхваща проектозаконът на социалдемократите, либералите и Зелените, който предстои да бъде внесен в Бундестага. Според текстовете се разрешава притежанието на 25 грама марихуана за лична употреба, както и отглеждането на до три растения. Забранени остават продажбата и търговията. Разрешава се обаче създаването на клубове, които да отглеждат марихуана и да я предоставят на членовете си. Те няма да имат право да се рекламират и трябва да се намират на голямо отстояние от училища, детски градини и младежки клубове.

Срещу плановете на кабинета за легализиране на марихуаната се обяви опозиционния Християндемократичен съюз.

"Когато нещо е позволено, много повече младежи биха се изкушили. Не съм сигурна, че ще могат да се спрат само с пробването на марихуана от любопитство", предупреди Симоне Борхард, член на парламентарната здравна комисия, цитиран от БНР.

С лишаване от свобода до три години ще се наказват притежанието на повече от 25 грама марихуана и отглеждането на повече от три растения, а при производство с търговска цел се предвиждат до пет години затвор.