Тестват хуманитарния коридор през Черно море, първи кораб тръгна от Одеса

Joseph Schulte плава под флага на Хонконг и пренася 30 000 тона продукция

16.08.2023 | 15:17 Редактор: Михаела Кирилова
Тестват хуманитарния коридор през Черно море, първи кораб тръгна от Одеса

Първи търговски кораб напусна пристанището в Одеса тази сутрин през временния хуманитарен коридор, предложен от Украйна, съобщава министърът на регионалното развитие на страната Олександър Кубраков във Facebook.

Корабът Joseph Schulte плава под флага на Хонконг и пренася 30 хил. тона продукция, включително и хранителни стоки. Контейнеровозът е прекарал в пристанището година и половина - той е пристигнал в Одеса на 23 февруари 2022 година и остана "заседнал" там заради войната. Одеса беше част от черноморското споразумение, което позволи ограничено корабоплаване на търговски съдове, но то обхващаше само износа на пшеница и други зърнени култури.

Кубраков уточнява, че хуманитарният коридор ще бъде използван основно за евакуация на корабите, които са в пристанищата Одеса, Пивдений (Южний) и Черноморск от началото на войната. И трите пристанища бяха част от зърнената сделка. Последният кораб по тази инициатива отплава от Одеса на 16 юли 2023 година.

Украйна предложи този временен коридор на Международната морска организация (IMO), която призна, че страната има право да го навигира и призова Русия, която е член на организацията, да спре заплахите срещу корабите и да се придържа към международните конвенции.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС