Бившият шеф на войските на САЩ в Европа каза какви грешки се допускат в Украйна

Западът може да повтори грешките от Виетнам и Афганистан, предупреди Бен Ходжис

16.08.2023 | 14:25 Редактор: Вяра Димова
Бившият шеф на войските на САЩ в Европа каза какви грешки се допускат в Украйна

Както САЩ, така и Германия в момента "спорят относно полезността на определени оръжейни системи и последиците от забавянето на доставките" за успеха на украинската офанзива. Но ако в Берлин обсъждат доставката на ракети Taurus, то в САЩ военните посочват забавяне на доставката на изтребители F-16, пише германското издание Der Tagesspiegel.

Макар отделни статии в американската преса и пенсионирани американски генерали като Филип Брийдлав да твърдят, че доставката на F-16 и обучението на украински пилоти няма да промени играта в Украйна, военни експерти смятат, че когато се използват заедно със западни танкове, артилерия и системи за разминиране, те биха намалили броя на загубите сред войниците от Въоръжените сили на Украйна.

"Никоя оръжейна система не осигурява решителен успех", казва Карло Масала, експерт от университета на Бундесвера в Мюнхен, но "доставянето на F-16 със сигурност ще бъде от полза за украинците". Според него "те биха могли да ги използват за защита на въздушното пространство на своите войски, особено от руската авиация", тъй като "украинските части в момента са беззащитни срещу руските ударни хеликоптери".

Според бившия командир на американските войски в Европа Бен Ходжис, който се противопоставя на това, "никога не е бил в такова положение и не е научил нищо от предишните войни". Ходжис отбелязва, че сухопътните операции на американските войски винаги са били предшествани от многодневни въздушни нападения. Така беше във войната срещу Ирак през 1990-1991 г. и по време на офанзивата във Франция през 1944 г. "Защо в Украйна трябва да е различно?", питат американските военни.

Ходжис смята за "сериозна грешка" и "ограничаването на военната помощ на Запада за Украйна поради опасения от ескалация", предаде "Фокус". Пенсионираният американски военен смята, че Западът може да повтори "грешките, допуснати във Виетнам и Афганистан", защото "не успя да изпълни най-важната задача: да обяви победата на Украйна за наша стратегическа цел и след това да ѝ даде необходимите ресурси за това".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 8 месеца
"ДА обяви победата на Украйна за наша (т.е.американска ) стратегическа цел"???? Вече нямат скрупули да крият истината, че използват Украйна, за да реализират стратегията си. Ужас.Преди няколко дни Дуда заяви, че сега войната излизала евтино, понеже не трябвало американците да проливат кръв за Европа. Украинците считат ли се за хора от своите "съюзници"? Сигнализирай за неуместен коментар