Спешно увеличиха лихвите в Русия, централната банка обяви 12%

Това е опит да се спре обезценяването на рублата

15.08.2023 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
Спешно увеличиха лихвите в Русия, централната банка обяви 12%

Централната банка в Русия повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12% на извънредно заседание във вторник.

Спешното увеличаване на лихвите е опит да се спре обезценяването на рублата след публичния призив на Кремъл за по-строга парична политика, предава Ройтерс.

Руската валута поевтиня до над 100 рубли за долар в понеделник, повлечена от въздействието на западните санкции върху търговския баланс на Русия и скока на военните разходи, въпреки че централната банка спря покупките на чуждестранна валута на вътрешния пазар до края на 2023 г. Нивото над 100 долара за 1 рубла се преминава за първи път от март 2022 г. насам.

За последно централната банка на Русия пристъпи към спешно увеличение на лихвите в края на февруари 2022 г., след като Кремъл изпрати войски в Украйна и започна войната. След това институцията поетапно намали лихвите до 7,5%, тъй като инфлационният натиск отслабна през втората половина на 2022 г.

През пролетта на 2023 г. ръстът на потребителските цени се забави, но сега годишната инфлация отново е над целта от 4% на централната банка и се ускорява. Според данни на централната банка годишната инфлация на сезонно изгладена база за последните три месеца възлиза на средно 7,6%.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС