Китай нарочи свой гражданин за шпионин на ЦРУ

Мъжът е работил за военнопромишлена група и е получил предложение за пари и имиграция в САЩ

11.08.2023 | 07:37 Редактор: Юлиан Христов
Китай нарочи свой гражданин за шпионин на ЦРУ

Китай е разкрил предполагаем шпионин на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, китайски гражданин, който е работил за военнопромишлена група и е получил предложение за пари и имиграция в САЩ в замяна на чувствителна военна информация, съобщи държавната телевизия, предаде Ройтерс.

Цзън, който е бил считан за лице с достъп до класифицирана информация, е бил изпратен в Италия, за да продължи образованието си, и докато е бил там, се  запознал със служител на американското посолство, се казва в репортажа на CCTV.

Установено е, че Цзън е подписал споразумение за шпионаж със САЩ и е преминал обучение, преди да се върне в Китай, за да извършва шпионска дейност, се съобщава в информацията.

CCTV заяви, че срещу Цзън са предприети "принудителни мерки", но не предостави повече подробности. Китай засилва надзора си върху това, което смята за шпионска дейност, констатира Ройтерс.

В началото на този месец министерството на държавната сигурност заяви, че страната трябва да насърчи гражданите си да се включат в борбата с шпионажа, включително със създаване на канали, по които хората да съобщават за подозрителни дейности, както и да ги поощряват и награждават, пише БТА.

Снимка: БГНЕС