ЦРУ: Китай снабдява Русия с военни технологии и ѝ помага да избегне санкциите

Страната е увеличила вноса на руски нефт и газ

28.07.2023 | 11:57 Редактор: Тодор Петров
ЦРУ: Китай снабдява Русия с военни технологии и ѝ помага да избегне санкциите

Китай предоставя на Русия технологии и оборудване, които стават все по-важни за войната на Москва в Украйна, разкрива наскоро публикуван доклад на Службата на директора на националното разузнаване на САЩ.

В доклада, озаглавен "Подкрепа, предоставяна от Китайската народна република на Русия", се посочва също, че Пекин се стреми към различни механизми за икономическа подкрепа на Русия, които смекчават въздействието на западните санкции и контрола върху износа.

В него се казва също, че Китай е увеличил вноса на руски нефт и газ, които са пренасочени от Европа.

"Пекин също така значително е увеличил използването на своята валута, юана, и финансовата си инфраструктура в търговските взаимодействия с Русия, което позволява на руските субекти да извършват финансови трансакции без ограничения от страна на западните забрани", се казва в доклада.

Разузнаването на САЩ също така оценява, че Китай "се превръща във все по-важна опора за Русия в нейните военни усилия".

Пекин предоставя на Русия технологии с двойна употреба, "които военните на Москва използват, за да продължат войната в Украйна". В един от случаите в доклада се посочва, че през март Китай "е доставил на Русия безпилотни самолети и части за тях на стойност над 12 млн. долара", пише БГНЕС.

САЩ и техните международни съюзници се стремят да ограничат възможностите на Русия да води продължаващата вече 17 месеца война срещу Украйна, включително чрез усилия за ограничаване на достъпа ѝ до така наречените "технологии с двойна употреба" или оборудване, което може да се използва както за граждански, така и за военни цели.

Снимка: БГНЕС