Путин планира посещение в Китай

Русия се стреми да укрепи връзките си с един от най-близките си съюзници

25.07.2023 | 21:10 Редактор: Михаела Кирилова
Путин планира посещение в Китай

Президентът Владимир Путин планира да посети Китай през октомври, съобщиха от Кремъл, докато Русия се стреми да укрепи връзките си с един от най-близките си съюзници.

"Известно е, че получихме покана и че възнамеряваме да отидем в Китай, когато през октомври ще се проведе форумът "Един пояс, един път", заяви Юрий Ушаков, помощник на президента по международните въпроси, в коментар, предаден от руските информационни агенции.

Китайският президент Си Дзинпин направи държавно посещение в Москва през март и заяви, че отношенията между двете страни навлизат в нова ера.

Китай и Русия са стратегически съюзници, като и двете страни често изтъкват партньорството си "без граници" и сътрудничеството си в икономическата и военната сфера.

Връзките им станаха още по-тесни, след като Русия започна военната си кампания в Украйна през февруари миналата година и последвалите западни икономически санкции.

Пекин категорично отказа да осъди руската офанзива срещу съседката си.

За последен път Путин посети Китай през 2022 г., като присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин, предаде БГНЕС.

Той присъства и на първите два форума "Един пояс, един път", проведени в Китай през 2017 г. и 2019 г. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Капитан Петко
преди 9 месеца
Джуджака нещо много се е умислил Сигнализирай за неуместен коментар