Хунтата в Нигер заплашва да убие президента Базум

Държавният глава беше свален от поста си след преврата на 26 юли

10.08.2023 | 20:40 Редактор: Юлиан Христов
Хунтата в Нигер заплашва да убие президента Базум

Членове на военната хунта в Нигер са заявили пред висш американски дипломат, че ще убият сваления президент Мохамед Базум, ако страните в региона се опитат да предприемат военна намеса, за да го върнат на власт, съобщава Associated Press, позовавайки се на двама западни служители.

Те са съобщили намеренията на хунтата пред заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд по време на посещението й в Нигер по-рано тази седмица.

Друг служител е потвърдил твърденията, при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

Базум е свален от водачите на преврата на 26 юли и е държан под стража в резиденцията си.

Държавните глави на Западна Африка се срещнат на 10 август, за да обсъдят следващите стъпки, след като военната хунта в Нигер пренебрегна крайния срок от 6 август за възстановяване на сваления президент, но анализатори са заявили, че блокът ЕВОКАС, може да изчерпва възможностите си бързо.

"От решаващо значение е да дадем приоритет на дипломатическите преговори и диалога като основа на нашия подход“, е заявил президентът на Нигерия Бола Ахмед Тинубу, който в момента председателства блока.

Той е подчертал, че лидерите трябва да действат с "чувство за спешност“, въпреки че изглежда се оттеглят от предишната заплаха на блока за използване на сила.

Нигер се смята за последната страна в района на Сахел, южно от Сахара, с която западните нации биха могли да обединят сили в борбата срещу джихадисткото насилие, свързано с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава", която уби хиляди и разсели милиони, съобщава "Фокус".

"Всеки държавен преврат, който е успял да оцелее след 24 часа се задържа. Така че, те говорят от гледна точка на сила и предимство. Така че преговорите с тях ще трябва да бъдат според техните условия", е коментирал Оладейнде Арийо, анализаторът по сигурността в Нигерия.

Снимка: БГНЕС