Часове блокада: Митничари не допускат българин в Сърбия заради книги

По закон има право да внесе 3 книги от един и същи автор

09.08.2023 | 23:02 Редактор: Искра Ангелова
Часове блокада: Митничари не допускат българин в Сърбия заради книги

След повече от 5 часа на сръбско-българската граница, на ГКПП Рибарци-Олтоманци, активистът Александър Димитров от Босилеград не е допуснат до сръбска територия заради пренасянето на книги.

Димитров е пътувал с колата си заедно с 3 книги на бившия български консул в Ниш Едвин Сугарев. Книгите са посветени на българите от западните покрайнини. Сръбските граничари са отказали да допуснат Димитров, който е активист на НПО "Глас", въпреки че по закон има право да внесе 3 книги от един и същи автор.

Сръбските власти категорично нарушават моите права, не мога да разбера в коя година сме 2023 г. или 1943 г. Няма да се върна в България и да оставя книгите, както настояват сръбските власти", каза той, цитиран от БГНЕС.

Димитров се е поинтересувал на какво основание и поради какви причини сръбските митничари го принуждават да върне книгите в България. Той е поискал да му дадат документ за конфискация, но служителите са отказали.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
хммм
преди 8 месеца
Едвин Сугарев не е българин, а мишка.. която скачаше навремето срещу проф. Любен Беров! Сигнализирай за неуместен коментар