Полша изпраща 2000 войници на границата си с Беларус

Лукашенко няколко пъти заяви, че възпира бойците от "Вагнер"

09.08.2023 | 14:13 Редактор: Михаела Кирилова
Полша изпраща 2000 войници на границата си с Беларус

Полша ще изпрати 2000 войници на границата си с Беларус. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи пред агенция ПАП. Това е два пъти повече от поисканото от Граничната охрана, за да се спрат незаконните преминавания и за поддържане на стабилността, предаде Ройтерс.

Полша е все по-загрижена за граничния район, откакто стотици закалени в битки наемници на руската частна военна компания "Вагнер" пристигнаха в Беларус миналия месец по покана на президента Александър Лукашенко.

Беларус започна военни учения в близост до границата тази седмица и Лукашенко няколко пъти заяви, че възпира бойците от "Вагнер", които искат да нападнат Полша. В Полша също така се наблюдава увеличаване на броя на мигранти, предимно от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата през последните месеци. През последните две години Варшава обвинява Беларус, че събира групи от мигранти в бедни държави и ги препраща незаконно през границата, за да подклажда нестабилност.

"Това подсилване ще бъде не с 1000, а с 2000 войници. Това решение беше взето от Комисията по сигурността, това решение беше взето от министъра (на отбраната) Мариуш Блашчак", заяви Мачей Васик пред ПАП.

ТАСС посочи, че попълнението ще бъде разположено по границата до две седмици. Васик отбеляза, че всички опити за нелегално влизане в Полша на мигранти вече се организират от беларуските власти, предаде БТА.

"Ако имахме истински граничари от другата страна, а не служби за трафик, такова нещо изобщо нямаше да има", каза той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
admin
преди 8 месеца
Турците убиха нашия граничар на наша територия и нищо ???? Сигнализирай за неуместен коментар