Мощни ветрове и дъждове: Страховита буря буквално разрушава Северна Европа

В Латвия се съобщава за две жертви

09.08.2023 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Бурята Ханс бушува в Северна Европа. Наводнени са пътища, десетки населени места са евакуирани, а хиляди домакинства останаха без ток.

Изключително силни валежи и мощни ветрове доведоха до наводнения и разрушения в Скандинавската част на континента. Засегнати са южните части от Норвегия, също така части от Дания, Швеция, Литва, Финландия, Естония и Латвия. 

Заради наводнения на приземни етажи и активизирали се свлачища, в Норвегия бяха евакуиран стотици. Стихията доведе до закъснели полети и наводни пътища в Дания, Швеция, Литва, Финландия, Естония и Латвия. 

Датският метеорологичен институт съобщи за вълни с височина до 8 метра, които са отнесли крайбрежни постройки. В Латвия се съобщава за две жертви от инциденти, които са свързани с лошото време. В Естония близо 10 000 души останаха без ток. 

В същото време Словения бавно се възстановява от най-тежкото природно бедствие през последните три десетилетия. Днес в Любляна пристигна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обяви помощите за най-засегнатите от наводнението райони.

Вижте повече в репортажа

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Име
преди 8 месеца