Пожари бушуват в Кипър, евакуираха две села, Гърция и Ливан се включват с въздушна помощ

Задействан е европейския механизъм rescEU

07.08.2023 | 10:24 Редактор: Вяра Димова
Пожари бушуват в Кипър, евакуираха две села, Гърция и Ливан се включват с въздушна помощ

Цяла нощ продължава битка с пламъците в Кипър. Пожарният фронт е в ремисия. Гърция оказва помощ с два самолета Canadair. Пожарникарите водиха цяла нощ битка с пламъците, за да потушат неконтролируемия пожар, избухнал в района на Аласа в Лимасол в Кипър, като същевременно беше поискано задействането на европейския механизъм rescEU.

Според публикация на говорителя на кипърската противопожарна служба пожарът вече е ликвидиран. Той заяви, че има активен фронт в района между Фасулас Апсиу, а при първите светлини въздушните средства са започнали усилия за гасене, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Кипър е поискала помощ от Европейската агенция за борба с кризите, а Гърция и Ливан ще помогнат с въздушни средства. Основният фронт на пожара снощи беше между общините Матиколонис, Апсис, Герасас, където бяха съсредоточени усилията на всички сили.

Като предпазна мярка селата Апсиу и Матиколони бяха евакуирани от Гражданска защита и полицията. Заради бушуващия в района на Лимасол пожар бяха затворени за автомобили пътищата Парамита - Гераса - Агия Ирини и Палодия - Калу Хориу. Полицията призовава шофьорите да бъдат внимателни, да държат фаровете на автомобилите си включени и да спазват безопасна дистанция от движещите се отпред превозни средства.

Снимка: архив, БГНЕС