Учени откриха орган, който ни защитава от рак

Тимусната жлеза се намира в центъра на гърдите и може да ни спаси от заболяване

06.08.2023 | 17:30 Редактор: Михаела Кирилова
Учени откриха орган, който ни защитава от рак

Учени от Масачузетската обща болница (MGH) откриха орган, необходим за защита срещу рак. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, показва, че при липса на тимус рискът от развитие на рак се увеличава най-малко два пъти.

Тимусната жлеза се намира в центъра на гърдите, зад гръдната кост, точно там където хората посочват, когато казват "аз". Според краткия преглед в Medical Xpress жлезата, наричана още тимус, произвежда имунни Т клетки в плода в утробата и известно време след раждането, но винаги се е считала за нефункционална при възрастни. Поради тази причина тя се отстранява по време на сърдечна операция, за да се улесни достъпът до сърцето и основните кръвоносни съдове.

В хода на работата авторите прегледаха данни от 2300 души, половината от които са с премахнат тимус по време на операция, свързана със сърдечно заболяване, а другата е претърпяла сърдечна операция без отстраняване на жлезата. При пациентите също измерват производството на Т клетки в кръвта и нивата на молекулите, свързани с имунитета.

Статистическият анализ показва, че пет години след операцията около 8% от пациентите с тимектомия не са оцелели, в сравнение с 2,8% от тези, при които жлезата не е била отстранена, което съответства на 2,9-кратно увеличение на риска от намалена продължителност на живота.

През същия период 7,4% от участниците в групата с тимектомия развиват рак в сравнение с 3,7% от пациентите в контролната група, почти удвоявайки риска, предаде БГНЕС.

В допълнение 12,3 % от субектите в групата с отстраняване на жлезата са развили автоимунно заболяване в сравнение със 7,9 % в контролната група, което увеличава шанса за разстройство с 1,5 пъти. Пациентите с тимектомия също показват намалено производство на нови Т клетки, но по-високи нива на провъзпалителни молекули в кръвта.

Снимка: Pexels