Тризъбец замени сърпа и чука на монумента "Родината майка" в Киев

Работата по монумента ще продължи и в следващите дни

06.08.2023 | 12:57 Редактор: Михаела Димитрова
Тризъбец замени сърпа и чука на монумента

Паметникът "Родината майка" в Киев получи държавния герб на щита си. Рано сутринта на 6 август конструкцията с тризъбец е мнотирана на паметника, съобщи УНИАН.

Работата по монумента ще продължи и в следващите дни, за да се възстанови външния вид на щита с новия герб, тъй като част от стоманените плочи, покриващи структурата на щита отвън, са премахнати, за да се заменят с нови.

На 1 август тази година сърпът и чукът (от герба на СССР) са премахнати от щита. Два пъти се е наложило работата да бъде спирана заради въздушна тревога в столицата.

Изпълняващият длъжността министър на културата Ростислав Карандеев е съобщил, че се предвижда старият герб да бъде оставен в Националния музей на историята на Великата отечествена война от 1941 – 1945 на територията, на която се намира паметникът, предаде "Фокус".

Освен това се планира преименуване на самия паметник. Вместо "Родината майка" има идея да се преименува на ​​"Майка Украйна". Това е заявил Юрий Савчук, генерален директор на Музея. По думите му научният съвет на музея вече е одобрил такова решение, но предстои то да бъде одобрено окончателно от Министерството на културата.

Снимка: БГНЕС