"Краят на една ера": Премахнаха сърпа и чука от паметника "Родината майка" в Киев

Отстранени са основните елементи на съветския герб

01.08.2023 | 17:47 Редактор: Михаела Димитрова

Основните елементи на съветския герб - сърп и чук - бяха демонтирани от щита на монумента "Родината майка“ в Киев, съобщават украински Telegram канали.

УНИАН на свой ред отбелязва, че работниците са завършили демонтажа на съветския герб и вече могат да започнат по-нататъшна работа. Самото демонтиране е описано като "краят на една ера“.

След 2015 г. в Украйна в рамките на т. нар. декомунизация се появи идея гербът на СССР да бъде заменен с тризъбец, съответстващ на изображението на държавния герб на страната. Работата бе многократно отлагана поради високата цена и опасенията, че премахването на герба ще компрометира стабилността на статуята.

На 13 юли т.г. Държавният инспекторат по архитектура и градоустройство на Украйна издаде разрешение за започване на работа. Демонтираният герб ще се съхранява в Музея за история на Украйна през Втората световна война, припомня "Фокус".

Монументалната скулптура "Родината майка" се намира на десния бряг на Днепър. Открита е по време на честването на Деня на победата през 1981 г. Паметникът се счита за най-високият в Европа - височината му с пиедестала е 102 метра. Той представлява статуя на жена, която държи меч в едната ръка и щит с герба на СССР в другата. По проекта е работил съветският скулптор Евгений Вучетич.

Снимка: БГНЕС