147 души са загинали или изчезнали след природни бедствия в Китай през юли

703 000 души са били спешно преместени на сигурно място, 2300 жилища са били разрушени

04.08.2023 | 22:39 Редактор: Юлиан Христов
147 души са загинали или изчезнали след природни бедствия в Китай през юли

При природни бедствия в Китай през юли са загинали или са в неизвестност общо 147 души, предаде Франс прес, като се позова на министерството на извънредните ситуации.

Министерството съобщи също, че 703 000 души са били спешно преместени на сигурно място, 2300 жилища са били разрушени, а икономическите загуби се изчисляват на 15,8 милиарда юана (2,2 млрд. долара).

Цели райони в Северен Китай са наводнени с кални води, които влекат тонове боклук, след като исторически по мащабите си дъждове валяха над Пекин и околностите в продължение на дни вследствие на бурята "Доксури". Тайфунът "Доксури", отслабнал до буря, премина през Китай, след като връхлетя Филипините. 

В сряда метеорологичната служба в Пекин обяви, че дъждовете, излели се над китайската столица през последните дни, са били най-поройните от 140 години, откогато се води такава статистика, пише БТА.

Впечатляващи въздушни снимки на град Чжочжоу, направени от АФП, показват търговски улици, превърнати в кафяви реки.

В рамките на 40 часа в Пекин и околностите му са паднаха валежи, равни на средните за целия месец юли. В сряда сутринта столичните власти отмениха "червената" степен на тревога за наводнения.

В последните седмици милиони хора по света бяха засегнати от екстремни метеорологични явления и горещи вълни. Според учените тези явления се изострят в резултат на климатичните изменения.

Снимка: БГНЕС