Двама моряци от ВМС на САЩ са арестувани за споделяне на информация с Китай

"Двамата членове на флота са обвинени в предаването на тайните на Пекин", каза помощник-главният прокурор Мат Олсен

03.08.2023 | 23:10 Редактор: Михаела Кирилова
Двама моряци от ВМС на САЩ са арестувани за споделяне на информация с Китай

Двама моряци от Военноморските сили на САЩ бяха арестувани по обвинения в предаване на Китай на чувствителни материали за националната сигурност, предаде Ройтерс.

"Двамата активни членове на флота са обвинени в предаването на тайните на Пекин", каза помощник-главният прокурор Мат Олсен пред репортери на пресконференция в Сан Диего.

Заради действията им "чувствителната военна информация се озова в ръцете на Китайската народна република", допълни той.

"Няма по-голяма, многопоколенческа заплаха за Съединените щати от правителството на Китайската народна република и Китайската комунистическа партия. Китай няма да се спре пред нищо, за да атакува САЩ в стратегическия им план да станат единствената световна суперсила", посочи Стейси Мой, специален агент на ФБР, отговарящ за полевия офис в Сан Диего.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори на искането на Ройтерс за коментар на обвиненията.

Отношенията между САЩ и Китай са напрегнати от години по редица въпроси, свързани с националната сигурност и търговията. Съединените щати обвиниха Китай в шпионаж и кибератаки, обвинение, което Пекин отхвърли. Китай също обяви, че е застрашен от шпиони, съобщи БНР.

Сред другите болезнени точки в отношенията между САЩ и Китай са американските забрани за износ на модерни технологии, ръководените от държавата индустриална политика на Китай, проблемите с правата на човека, произхода на коронавирусната пандемия, търговските тарифи и споровете относно Тайван.

Снимка: БГНЕС