Затоплянето на климата наруши полетите, самолетите излитат по-трудно

Авиокомпаниите разтоварват пътници и багаж, за да олекотят летателните машини

03.08.2023 | 13:05 Редактор: Вяра Димова
Затоплянето на климата наруши полетите, самолетите излитат по-трудно

За да не мислите, че пътуването със самолет не може да стане по-гадно, изменението на климата е тук, за да ви докаже, че грешите. Точно както екстремните горещини правят хората мудни и непродуктивни в най-добрия случай, и заплашват човешкия живот в най-лошия, те правят летенето на самолети много по-трудно.

Горещият въздух е с по-малка плътност от студения, неговите молекули се движат с по-високи скорости, което означава, че самолетите имат по-малко подемна сила, когато температурите се покачват. Това прави по-трудно за самолетите да излетят и да се задържат във въздуха.

Авиокомпаниите и пилотите често избират да забавят полети или да разтоварват пътници и багаж, за да олекотят самолетите, когато температурата се покачи твърде високо. Това води до каскадни смущения в разписанията в цялата система, заедно с пътници, които понякога остават в капан с часове на пистите в самолетите.

Това е проблем, който само ще се влошава, докато планетата се затопля и екстремните горещини от вида, покриващ южната част на САЩ това лято, стават все по-ежедневни. Средно до 30% от всички полети в САЩ могат да бъдат обект на ограничения на теглото по време на периоди на големи горещини до средата на века, според проучване на университета "Колумбия" от 2017 г. И с изключение на чудотворен технологичен пробив, аерокосмическата индустрия няма реално решение за преодоляване на суровите закони на физиката.

"Това е физическо ограничение, свързано с плътността на въздуха и няма много директни технологични корекции за него", каза Итън Кофел, асистент в Университета на Сиракузa, Ню Йорк, който е автор на проучването от 2017 г.

Проблемът с високата температура е особено труден за преодоляване за летища с къси писти, които дават на самолетите по-малко място, за да наберат инерцията, от която се нуждаят, за да излетят. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay