Рекордно горещ юли, за четирима от всеки пет души е бил по-топъл

Свидетели сме на климатични промени почти навсякъде, обявиха от "Клаймит сентръл"

03.08.2023 | 11:23 Редактор: Вяра Димова
Рекордно горещ юли, за четирима от всеки пет души е бил по-топъл

Глобалното затопляне, причинено от човека, е направило юли по-топъл за четирима от всеки петима души на Земята, като повече от 2 милиарда души ежедневно усещат топлината, причинена от климатичните промени, сочи проучване, цитирано от АП.

Повече от 6,5 милиарда души, или 81% от населението на света, са се изпотили поне през един ден, в който климатичните промени са оказали значително влияние върху средната дневна температура. Това се посочва в нов доклад, публикуван от "Клаймит сентръл".

Преди повече от година "Клаймит сентръл" разработи инструмент за измерване, наречен Индекс на климатичните промени. Той изчислява ефекта, ако има такъв, от изменението на климата върху температурите в целия свят в реално време, като използва европейски и американски прогнози, наблюдения и компютърни симулации.

"Наистина сме свидетели на климатични промени почти навсякъде", казва Андрю Пършинг, вицепрезидент по научните въпроси на "Клаймит сентръл".

Изследователите са разгледали 4711 града и са открили отпечатъци от климатичните промени в 4019 от тях през юли, който според някои учени е най-горещият месец в историята. В новото изследване е изчислено, че изгарянето на въглища, нефт и природен газ е направило три пъти по-вероятно да е било по-горещо поне през един ден в тези градове. В САЩ, където климатичният ефект е бил най-голям във Флорида, повече от 244 милиона души са усетили по-голяма горещина през юли вследствие на климатичните промени, информира БТА.

За 2 милиарда души в предимно тропическия пояс по света изменението на климата е довело до три пъти по-голяма вероятност да бъде по-топло през всеки един ден от юли. Сред тях са милионните градове Мека, Саудитска Арабия, и Сан Педро Сула, Хондурас.

Според доклада денят с най-широко разпространен ефект от климатичните промени е 10 юли, когато 3,5 милиарда души са изпитали екстремни горещини, следствие от глобалното затопляне.

Снимка: БГНЕС