Китай наложи експортен контрола на износа на дронове

Нараства опасността дроновете да бъдат преработени за военна употреба

01.08.2023 | 19:42 Редактор: Михаела Кирилова
Китай наложи експортен контрола на износа на дронове

Китай наложи експортен контрол върху широка гама от безпилотни летателни апарати и компоненти за тях - ход с потенциално въздействие върху войната в Украйна и върху приложенията за обществена сигурност в много западни държави, съобщи FT.

"Рискът някои високоспецифични и високоефективни безпилотни летателни апарати с търговско предназначение да бъдат преработени за военна употреба продължава да нараства", заяви китайското министерство на търговията.

"В качеството си на водещ производител на дронове и "отговорна велика сила" Китай е решил да разшири ограниченията върху износа на безпилотни летателни апарати", заяви министерството.

Контролът, който влиза в сила от 1 септември, е следствие от многократните призиви на представители на ЕС към Китай да ограничи доставките на военни технологии или технологии с двойна употреба за Русия след нахлуването на Москва в Украйна.

Украинските сили успешно използват търговски модели безпилотни летателни апарати, за да атакуват руски военни части. Но руските военни също все повече разчитат на безпилотни летателни апарати за нападения срещу Украйна.

Китай призова и двете страни да потърсят възможност за мирни преговори. Но засилващото се военно сътрудничество на Пекин с Москва, отказът на Китай да осъди инвазията и многократните изявления в подкрепа на руските опасения за сигурността подкопават претенциите на страната за неутралност по отношение на конфликта.

Китай има доминираща роля в световната верига за доставки на дронове, а базираната в Шънджън компания DJI е най-големият производител на търговски дронове в света по доставки.

Анализаторите смятат, че широкото използване на дронове DJI означава, че новият контрол може потенциално да наруши продажбата на дронове, използвани за вътрешна сигурност и селскостопански приложения в много западни държави.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: Pexels