Османи: Паспортизацията е най-голямата платформа за българизация

Според външния министър липсват около осем депутати за необходимото мнозинство за гласуване на конституционните промени

29.07.2023 | 18:26 Редактор: Елеонора Танева
Османи: Паспортизацията е най-голямата платформа за българизация

За нито една от 35-те преговорни глави Договорът и Протоколът с България не са условие за отваряне и затваряне на главите. Договорът с България е само в общото впечатление за добросъседски отношения, но не се гласува в Европейския съюз. Няма да има дори писмен доклад на Европейската комисия за степента на изпълнение на Договора с България. Това заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МИА.

Всичко останало според него е пропаганда за плашене на гражданите, докато са изложени на процеса на "паспортизация".

"И сега някой ще ми каже, че като се посочат българите като отделно малцинство в Конституцията, държавата ще се побългари, а не с вземането на паспорти, с които сами обявявате, че сте българи по произход. Затова съм казвал, че често подозирам, че има някакво мълчаливо споразумение между радикалите от двете страни - ние ще пречим на страната да напредва, а вие ще продължавате със своята мисия за български паспорти", посочи Османи, цитиран от БТА.

Той посочи, че при всяко забавяне на членството в ЕС една група македонски граждани получават български паспорт.

"А за да го получат, трябва да отидат в София и да декларират, че са българи по произход и да осигурят апартамент, в който живеят. Най-непатриотичният и най-вреден за страната акт е нашият паспорт да бъде подчинен на българския. Този процес на паспортизация е най-голямата платформа за българизация", подчерта Османи на днешната пресконференция.

Османи смята, че е добре, че парламентът на Република Северна Македония е започнал обсъждане на конституционните промени и че фокусът е върху съдържанието на тези промени. Според него е некоректно тази важна тема да става заложник на партийните програми на политическите партии.

Според него липсват около осем депутати за необходимото мнозинство за гласуване на конституционните промени.

По отношение на исканията на опозицията Османи каза, че ДСИ е готова незабавно да подпише, че ще напусне правителството, ако ВМРО-ДПМНЕ гласува за конституционните промени.

"Приехме всичките им заявки. Те поискаха ДСИ да напусне правителството. Позицията на ДСИ е ясна, решението ще влезе в сила в деня на гласуването от ВМРО-ДПМНЕ. Можем дори да го подпишем сега с отложено действие и ще влезе в сила в деня, когато ВМРО-ДПМНЕ гласува конституционните промени", каза още Османи.