Германия: Ще спрем обмена на китайски студенти заради опасения от шпионаж

Студентите трябва да подпишат клетва за лоялност или рискуват да бъдат съдени.

29.07.2023 | 18:00 Редактор: Михаела Кирилова
Германия: Ще спрем обмена на китайски студенти заради опасения от шпионаж

Министърът на образованието на Германия призова за преразглеждане на практиките за обмен на студенти с Китай с мотива, че има "повишен риск от научен шпионаж" от страна на китайски студенти, които идват да учат в Германия с пълни държавни стипендии.

"Китай става все по-конкурентоспособен и е систематичен съперник в областта на науката и изследванията", каза Бетина Щарк-Ватцингер в интервю, публикувано в Mediengruppe Bayern.

Министърът приветства решението на университета Фридрих-Александър (FAU) в Бавария, който редовно си партнира с германската индустрия в изследователски проекти вече да не приема китайски студенти, чието единствено финансиране идва от Китайския съвет за стипендии (CSC), който е държавна институция.

Според скорошни доклади, публикувани в Deutsche Welle и платформата за разследване Correctiv, получателите на тези стипендии трябва да подпишат клетва за лоялност към китайската държава или рискуват да бъдат съдени. Според Щарк-Вацингер решението на германския университет е мотивирано от "осъзнаването, че свободата на мнение и научната свобода, заложени в Конституцията на страната, не могат да бъдат напълно упражнени от получателите на стипендии на CSC поради условията на техните стипендии, в които съществува и повишен риск от научен шпионаж".

В средата на юли Германия втвърди подхода си към Китай, публикувайки стратегия от 64 страници в отговор на "по-настоятелния" Пекин, което предизвика гнева на китайските власти. Документът, обхващащ политиката за сигурност, както и икономическото и научно сътрудничество, беше продукт на няколкомесечни спорове в германското правителство относно стратегията му спрямо Китай.

В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц написа в Twitter, че Берлин е "реагирал на Китай, който се е променил и е станал по-настоятелен", и че правителството му иска да намали икономическата зависимост от Пекин в критични области.

Пекин отговори, че новият подход ще "изостри разделенията" в света.

По-твърдата линия на Берлин предизвика страхове в германската индустрия, която става все по-зависима от Китай. Корпоративни гиганти като Volkswagen и Siemens през последните месеци очертаха стратегии за растеж, които разчитат основно на китайския пазар, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels