Американци се оплакват от хронични заболявания след пандемията

След Ковид-19 все повече американци изпитват "сериозни затруднения"

29.07.2023 | 13:02 Редактор: Михаела Кирилова
Американци се оплакват от хронични заболявания след пандемията

Все повече американци съобщават, че имат различни видове увреждания след пандемията. Процентът на хората, които се оплакват от хронични здравословни проблеми, скача рязко след Ковид-19.

Данните от проучване на здравето на населението, което се провежда всеки американец в САЩ, сочи, че делът на американците, които съобщават, че изпитват "сериозни затруднения" при изпълнението на определени ежедневни задачи, се е увеличил рязко след пандемията до близо 8% за хората на възраст между 16 и 64 години, и до 13 % за хората на възраст над 16 години. Това е рекордно висок процент в историята на САЩ.

Най-често срещаните видове увреждания в САЩ са свързани със затруднения при ходене, независим живот или познание. Според проучването около 7% от американците съобщават, че имат сериозни амбулаторни затруднения - трудности при ходене или изкачване на стълби. Най-често за такова увреждане съобщават възрастните американци над 75 г. Около 6% от американците съобщават за затруднения в независимия живот - затруднения да се справят сами със задачите си поради физически, психически или емоционални проблеми. 

Подобен дял (5%) съобщават за когнитивни затруднения, т.е. че имат проблеми с паметта, концентрацията или вземането на решения. Всяко от тези затруднения е по-често срещано сред по-възрастните американци, отколкото сред по-младите възрастови групи.

Американците с увреждания са склонни да печелят по-малко от тези, които нямат увреждания. Според Бюрото за преброяване на населението, през 2021 г. хората с увреждания са печелили средно 28 438 долара в сравнение с 40 948 долара сред хората без увреждания. През 2022 г. хората с увреждания представляват средно 4% от заетите американци. Най-вероятно е те да са заети в управленски професии (12%) и в професии, свързани с офис и административна поддръжка (11%), предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels